fbpx

6 pravidel bontonu pro konzumaci dezertu

Dnes se přesuneme do restaurace. Konkrétně k dezertům. Už máme za sebou předkrm, polévku a hlavní chod. Případně hlavní chody – záleží na tom, o jakou akci šlo. Že na dezertech není nic zvláštního? Pojďme se podívat na pár bodů, o kterých jste možná neměli tušení!



Dezert není pouze kus dortu

Věděli jste, že dezert není synonymum pro pečený koláč nebo jiný moučník? Jako dezert v dobré restauraci dostanete kromě moučníku také sýry a ovoce. Obvykle nedostanete na stůl vše najednou, ale jednotlivé části se rozloží, abyste si neničili chuť. No, představte si, pánové, že byste museli žvýkat sýr společně se zákuskem. Trochu znepokojivé, že?

1) Zákusek nikdy nenechejte nedotčený

Není nic zlého na tom, když servírovaný dezert není váš oblíbený. Třeba obsahuje ingredience, na které jste alergičtí nebo jste se ráno špatně vyspali a máte střevní potíže. Takže konzumace krému by byla společenská sebevražda, jak se říká. Co s tím?

Zákusek rozrýpejte vidličkou

Nemusíte si dát do úst jediné sousto, ale zařiďte, aby zákusek vypadal použitě. Obsluhu i hostitele byste urazili, kdybyste jim vrátili celý dezert.

Nic nevysvětlujte

Možná se budete cítit trapně, že jen rýpete do zákusku. V takových situacích máte potřebu začít vysvětlovat své chování. Nedělejte to. Nikdo u vašeho stolu nechce znát stav vašeho trávení. Dokonce je nezajímá ani průběh vaší alergie na čokoládu.



2) Čím jíst zákusky?

Zákusky nikdy nejezte rukama! Ani tu čokoládovou kudrlinku nebo marcipánovou kytičku. Ne. Všechno vždy příborem. Pro dezert vám obsluha přinese lžičku a vidličku. Lžička zde zaplňuje místo nože. Lžičkou si nakrájíte například palačinku a s její pomocí napíchnete na vidličku. Pokud jste z použití obou kusů zmatení a zděšení, máte ještě další dvě možnosti – obě jsou v souladu s bontonem. Vyberte si buď lžičku nebo pouze vidličku. Pamatujte ale, že jakákoli výpomoc rukama je nepřípustná.

3) Jak si vybrat sýr?

Po zákusku přicházejí na řadu sýr a ovoce. Někdy zvlášť, někdy dohromady. Proč? Ovoce je dokonalá příloha k sýru. Skvěle chutná. Jakmile se u vás objeví obsluha s tácem nebo vozíkem obloženým sýry, na nic nesahejte a jen v klidu seďte. Rozhodně si sýry nenabírejte sami! Vyberte si tři až čtyři druhy sýra, které budete jíst – nic víc. Obsluha se o všechno postará.

4) Ovoce se rukama nejí!

Většinu druhů ovoce konzumujte pomocí příboru. K ovoci dostanete i nůž, takže se nemusíte bát, že byste museli lžičkou nebo vidličkou krájet například pomeranč. Asi si představíte, jak by dopadli vaši spolustolovníci, že? Velká část ovoce je připravena tak, že s ním nemáte žádnou práci. Mandarinky jsou oloupané, banán naaranžovaný napůl ve slupce a ananas už bývá nakrájen na menší kousky.

Hroznové víno neohlodávejte

Mezi výjimku patří hroznové víno. To se skutečně rukama jí. Ale pozor. Hroznové víno je už předem rozporcováno na menší trsy, takže rozhodně neodlupujte jednotlivé kuličky ze společného tácu uprostřed stolu! Je to nevkusné a na pohled nepříjemné. Pomocí vidličky si přeneste jeden z menších trsů na svůj talířek. Z něj už jednotlivé kuličky vína můžete uzobávat rukama.



5) S olepenou pusou nikdy nepijte

Toto pravidlo platí pro každé jídlo, ale u dezertů ještě o něco více. Rty olepené od krému, v horším případě celý šlehačkový knír, a už se natahujete po sklenici. Ne! Stop. Nejprve použijte ubrousek a důkladně své rty otřete. Opatlaná sklenička znechutí každého spolustolovníka. A to nikdo nechce, že?

6) Alkohol na závěr

Rada je prostá, ať pijete cokoli, více než jedna sklenička ve společnosti je nepřípustná. Takže na panáky do obou nohou zapomeňte.

A co vy, pánové? Jak zvládáte etiketu při konzumaci dezertu? Překvapilo vás některé z pravidel?

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články