Bez ohledu na věk je důležité chránit zdraví svého srdce. Snížíte tak riziko různých onemocnění, jako jsou srdeční choroby a mrtvice. Budete se však také cítit připravenější na další zdravé věci, jako je cvičení a kvalitní spánek. Jaké potraviny jsou nejlepší pro zdravé srdce?
Červená řepa
Červená řepa obsahuje řadu vitaminů a minerálů, včetně srdci prospěšného draslíku. Dusičnany z červené řepy se v těle přeměňují na oxid dusnatý, který pomáhá rozšiřovat cévy. To odlehčuje srdci a může zlepšit krevní tlak. Pokud nemáte červenou řepu rádi, zkuste si třeba přidat šťávu z červené řepy do koktejlu.
Třešně a višně
Třešně a višně jsou bohaté na polyfenolové antioxidanty a mají protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace šťávy z třešní má pozitivní vliv i na hladinu cholesterolu v krvi. Pokud nemáte rádi šťávu, zkuste si třeba přidat třešně do koktejlů nebo zvažte mraženou variantu jako zdravou svačinku.
Pistácie
Téměř 90 % tuků obsažených v pistáciích jsou mono- a polynenasycené tuky, které jsou vysoce prospěšné pro zdraví srdce, a navíc obsahují nezanedbatelné množství vlákniny.
Brambory
Zdravé srdce vyžaduje draslík. I když je známo, že nejvíce jsou na draslík bohaté banány, vetře, že banány jim pomyslně velice šlapou na paty. Jsou také skvělým zdrojem antioxidantu vitaminu C.
Ovesné vločky
Ovesné vločky obsahují vysoký podíl rozpustné vlákniny, která významně snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu, což snižuje riziko srdečních onemocnění. Půl šálku ovesných vloček obsahuje 2 gramy rozpustné vlákniny. Stačí si tak občas dopřát na snídani ovesnou kaši, kterou můžete obohatit ještě například o chia semínka či arašídové máslo.
Avokádo
Je potřeb do svého jídelníčku zařadit zdravé tuky, kterým je avokádo doslova přeplněno. Naopak byste měli omezit „nezdravé“ trans-tuky. Potraviny obsahující zdravé tuky mohou pomoci udržet zdravou hladinu cholesterolu.
Losos
Většina lidí podceňuje „sílu“ ryb. Doporučeno je konzumovat alespoň 2 porce ryb týdně, jelikož významně pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Nejvhodnější rybou je losos nebo sardinky, jelikož tyto druhy obsahují nejvíce omega 3. Dokonce i tuňák v konzervě je vhodnou rybou.
Lněná semínka
Lněné semínko má vysoký obsah vlákniny, omega 3 tuků a fytochemikálií zvaných lignany, které mohou také pomáhat snižovat hladinu cholesterolu v krvi a snižovat riziko srdečních onemocnění. Mleté lněné semínko přidejte do jogurtu, tvarohu nebo do smoothies, muffinů, palačinek a vaflí, získáte tak další vlákninu a trochu bílkovin.
Fazole
I „obyčejné“ fazole jsou plné vlákniny a pro srdce zdravých živin, jako jsou foláty, hořčík a antioxidanty, které mohou pomoci snížit krevní tlak. Vláknina také podporuje zdravější hladinu cukru a cholesterolu v krvi a fazole jsou úžasné do polévek, salátů, chilli, dipů a mnoha dalších pokrmů.
Čokoláda
Abyste měli i tu pomyslnou „třešničku na dortu“, tak ve výčtu těchto zdravých potravin nesmí chybět ani oblíbená čokoláda. Musíte ale vybírat takovou, která obsahuje alespoň 70 % a více kakaa – a samozřejmě ji musíte konzumovat střídmě, rozhodně nesníst celou na posezení.
Pokud nepatříte mezi milovníky čokolády, ale sladké si prostě nemůžete odpustit, vsaďte na přírodní cukry, mezi které patří například jahody, borůvky či ostružiny. Tyto superpotraviny jsou totiž bohaté na antioxidanty. Navíc jej můžete konzumovat na snídani či jako zdravou svačinku. Také jsou vhodným doplňkem do lehkého dezertu.
Zdroj foto: www.freepik.com