fbpx

Jaké jsou nejčastější mýty o cvičení?

Pokud pravidelně chodíte do fitka a jste sportovními nadšenci, jistě jste už slyšeli několik faktů ohledně cvičení, nad nimiž jste se minimálně pozastavili a nechtěli jste tomu věřit. Ano, jak to bývá u všeho, i v oblasti cvičení kolují mýty, které je třeba občas vyvracet. Jaké jsou ty neznámější?

Mýtus 1: Cvičení je jen pro získání svalů

Mnoho mužů si myslí, že cvičení má za cíl pouze nárůst svalové hmoty a zdůraznění postavy. Ve skutečnosti cvičení má širokou škálu výhod pro zdraví, jako je zlepšení kondice, snížení rizika srdečních onemocnění, lepší nálada a zvýšení energie.

Média, filmy a televizní seriály zobrazují sportovce, kteří mají výrazné svaly jako ideál krásy nebo úspěchu. Tím vzniká mylný dojem, že hlavním cílem cvičení je dosáhnout velké svalové hmoty. Zároveň některé sportovní disciplíny, jako kulturistika nebo silový trojboj, skutečně staví na získávání a zdůrazňování svalové hmoty a síly. Tyto disciplíny jsou ale jen částí širokého spektra cvičení.

Je důležité si uvědomit, že cvičení má mnohem širší spektrum cílů a výhod. Kromě získávání svalů zlepšuje kondici, snižuje riziko srdečních onemocnění, zvyšuje pohyblivost, zlepšuje náladu, pomáhá s hubnutím, zlepšuje celkovou fyzickou pohodu a mnoho dalšího. Každý člověk může zvolit cvičební program, který nejlépe odpovídá jeho cílům a potřebám, a nemusí se vždy týkat získávání svalů.

Mýtus 2: Kardio cvičení je jen pro ženy

Kardiovaskulární cvičení (kardio) je prospěšné pro obě pohlaví. Pomáhá zlepšit kardiovaskulární zdraví, spalovat kalorie a zvyšovat celkovou kondici. Muži by také měli zahrnout kardio do svého tréninkového režimu.

Cvičení obecně by nemělo být omezeno na jedno pohlaví. Kardio cvičení je vhodné pro muže i ženy bez ohledu na pohlaví. Důležité je zvolit cvičení, které vám vyhovuje a je v souladu s vašimi zdravotními schopnostmi a cíli. Stereotypy ohledně toho, který druh cvičení je vhodný pro které pohlaví, by měly být překonány a každý by měl mít svobodu vybrat si takovou aktivitu, která mu přináší radost a prospěch.

Mýtus 3: Strečink je zbytečný

Protahování je důležité pro udržení flexibility a snižování rizika zranění. Muži by neměli podceňovat strečink a měli by začlenit protahování do svého cvičebního programu.

Pravidelné protažení svalů zvyšuje flexibilitu a rozsah pohybu kloubů. To je klíčové pro udržení pohyblivých a funkčních svalů a kloubů. Protahování svalů také pomáhá uvolnit svalové napětí, což může zlepšit celkový pocit pohody a uvolnění. Nedostatečné protažení může vést k postupnému zkracování svalů a omezení pohybu kloubů. Pravidelné protahování pomáhá tomuto procesu předcházet.

Mýtus 4: Cvičení způsobuje ztrátu sexuální energie

Pravidelné cvičení může dokonce zlepšit sexuální výkon a libido tím, že zvyšuje průtok krve, zlepšuje kardiovaskulární zdraví a zvyšuje sebedůvěru.

Názory ohledně vztahu mezi cvičením a sexuální energií se mohou různit a jsou často ovlivněny různými faktory, včetně kulturních a společenských postojů. Někteří lidé mohou tvrdit, že intenzivní fyzická aktivita může způsobit únavu a ztrátu energie, která by jinak mohla být využita v sexuální sféře. Nicméně toto tvrzení nemá pevný vědecký základ a není to všeobecně platná pravda.

Naopak, vědecké studie ukazují, že pravidelné cvičení a aktivní životní styl mohou mít pozitivní vliv na sexuální zdraví a výkon. Cvičení totiž zlepšuje průtok krve v celém těle, včetně oblasti pohlavních orgánů. To zvyšuje citlivost a funkci těchto oblastí.

Je důležité si uvědomit, že efekty cvičení na sexuální energii a libido mohou být individuální a závisí na mnoha faktorech, jako jsou druh cvičení, intenzita, frekvence a osobní fyziologické a psychologické faktory. Většina odborníků souhlasí, že pravidelné a umírněné cvičení spíše podporuje celkové zdraví a energii včetně sexuálního života.

Zdroj foto: www.freepik.com

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články