fbpx

Filtrovaná káva aneb Když se z přípravy a pití kávy stane rituál

Kávu mnozí z nás vnímají především jako zdroj rychlé energie. Často ale zapomínáme, že šálek lahodné kávy si můžeme vychutnat v klidu a pohodě. K tomu se perfektně hodí filtrovaná káva – její příprava sice vyžaduje více času, výsledná chuť a aroma ale stojí za to.

Filtrovaná káva

Zatímco k extrakci dokonalého espressa potřebujete vysoký tlak, filtrovaná káva vzniká přirozeným procesem louhování ve vodě. Díky tomu si s ní můžete krásně hrát a rozpoznávat jemné změny chutí během chladnutí šálku. Bezprostředně po filtrování v kávě rozeznáte především hořké tóny, s každým dalším douškem se ale rozvíjí její sladkost a objevují se první náznaky ovocných tónů. 

Aeropress – výborná káva za pár minut

S aeropressem vám příprava filtrované kávy zabere jen pár minut. Stačí do něj nasypat čerstvě namletou kávu, zalít horkou vodou a nakonec kontrolovaným pohybem stlačit píst. Výsledný nápoj se filtruje rovnou do připraveného šálku. Aeropress oceníte především v kanceláři nebo na cestách, kde díky němu vykouzlíte tu nejlepší kávu, kterou v daných podmínkách lze připravit.   

Chemex – designová káva

Ikonický designový kousek z borosilikátového skla, který se dostal až do newyorského muzea moderního umění, klasické bondovky Srdečné pozdravy z Ruska a několika epizod Přátel – to všechno je Chemex. Příprava v něm trochu připomíná hodinu chemie, výsledkem je ale káva jantarové barvy s nezaměnitelnou plnou chutí. 

Phin filtr aneb Vietnamská káva

Rádi si i filtrovanou kávu vychutnáte s mlékem? Vyzkoušejte kávu, která se připravuje v tradičním vietnamském překapávači a jejíž název v originále zní Cà phê sua dá. Filtr se umísťuje přímo na šálek, do kterého se káva louhuje. Pro autentický zážitek doporučujeme přidat do kávy trochu kondenzovaného mléka a cukru. 

Jaký další způsob přípravy filtrované kávy vyzkoušet?

  • French Press – Jedna z nejjednodušších metod přípravy filtrované kávy v domácích podmínkách. Po vylouhování kávy stačí rovnoměrně stlačit píst a oddělit tak lógr od kávového nápoje. 
  • Vacuum pot – Funguje na principu dvou skleněných baněk nad sebou. Voda ve spodní nádobě se ohřívá kahanem, v důsledku čehož prochází vodní pára do horní baňka, kde se smísí s kávou. 
  • V60 – Podobně jako v případě Chemexu káva protéká skrze papírový filtr rovnou do připraveného šálku. 
  • Cold Brew – Káva louhovaná 12 a více hodin ve studené vodě vás zaručeně ochladí během horkých letních dnů. 

Jak si vychutnat kávový rituál? 

  • Věnujte přípravě kávy dostatečnou pozornost a nebojte se experimentovat.
  • Zkoušejte různé směsi káv a s k každým šálkem objevujte nové chutě, vůně a tóny.
  • Spojte pití kávy s relaxační činností, jako je čtení knihy. Potřebujete tipy na zajímavé knižní tituly?
  • Udělejte si z přípravy filtrované kávy svou ranní rutinu. Užijte si pohled na východ slunce se šálkem čerstvé kávy v ruce a využijte klidný moment ke stanovení cílů, kterých chcete ten den dosáhnout.

 

Pochlubte se nám do komentářů – jak si svou kávu připravujete a vychutnáváte vy?  

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru




Partneři

Máte zájem o propagaci vašeho odkazu v této sekci? Kontaktujte nás na inzerce@esmond.cz

Další zajímavé články